A Szív Hídjai, Török Intézmények

Az ösztöndíjból részesülni kívánó diákokat milyen eljárás során és milyen kritériumok alapján választják ki

1168156
A Szív Hídjai, Török Intézmények

E heti programunkban tovább folytatjuk a Külföldi Törökök és Rokon Népek Hivatala „Törökországi Ösztöndíjak” című projektjének ismertetését, és programunk mostani epizódjában arról fogunk beszélni, hogy az ösztöndíjból részesülni kívánó diákokat milyen eljárás során és milyen kritériumok alapján választják ki.

A DIÁKOK KIVÁLASZTÁSA

            A Kiválasztási Folyamat: A Törökországi ösztöndíjakra szóló pályázatok; a jelölt tanulmányi eredménye, a tanítási programon kívüli tevékenységek és más szakmai képesítések függvényében kerül kiértékelésre.

      1. ELŐZETES KIÉRTÉKELÉS:

Minden pályázatot a minimális tanulmányi eredmények, életkori határok, szükséges dokumentumok és hasonló alapvető kritériumok szempontjából vizsgálnak meg.

      2. VÉGSŐ VÁLOGATÁS:

Az alkalmasnak tűnő jelöltek pályázatait a tanulmányi helyzet, korábbi képesítések, akadémiai érdeklődési területek, karrier célkitűzések, a preferenciák kohéziója, a motivációs levél tartalma és a közösségi tevékenységekben való részvételhez hasonló kritériumok szempontjából a Szakértői Bizottság részletesen megvizsgálja. Ezt a fázist követően jön létre az interjú-folyamatra kvalifikált jelöltek végső listája.

      3. MEGHALLGATÁS:  

A több mint 100 országból kiválasztott, végső listára felkerülő hallgatókat az akadémikusokból és szakértőkből álló, szóbeli meghallgatást végző bizottságok értékelik ki.

      4. KIVÁLASZTÁS: 

A meghallgatást lefolytató bizottságok által jelöltként meghatározott pályázók szóbeli eredményeit egy választási bizottság értékeli ki, és ők hozzák létre azoknak a pályázóknak a listáját, akik ösztöndíjban fognak részesülni.

            

 

A KIVÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI:

A kvalifikált pályázókat elhívják a saját országukban sorra kerülő meghallgatásokra. Néhány esetben a pályázókat interneten vagy telefonon hallgatják meg. A meghallgatást lefolytató bizottság általában legalább egy, a Törökországi ösztöndíjak projektjét képviselő tagból valamint egy török egyetemi akadémikusból áll.

Az általában 15-30 percig tartó meghallgatás az alábbiakban ismertetett formátum szerint zajlik:

a. Fogadtatás és bevezető

b. A dokumentumok ellenőrzése

c. A jelölt pályázási céljának megismerése

d. Akadémiai tudás és karrier célkitűzések

e. Lezárás és kérdezés a jelölt részéről a bizottságtól. 



Még több hír