ENERGETIKA (14)

A terrorszervezetektől mentes biztonságos zóna kialakítása a térségben, különösen Irak északi részétől kezdve, beleértve Szíriát is, az egyik legfontosabb cél...

2123062
ENERGETIKA (14)

Energetika (14)

Mahmut GÜRER / TRT HÍRSZERKESZTŐ

 Türkiye megszakítás nélkül folytatja a terrorizmus elleni harcát. Míg Recep Tayyip Erdoğan elnök többször is hangsúlyozta, hogy soha nem lesz megengedhető "terrorzóna" létrehozása a határvonalon, Ankara folyamatosan szervez hadműveleteket mind Irak északi részén, mind Szíriában.

A terrorszervezetektől mentes biztonságos zóna kialakítása a térségben, különösen Irak északi részétől kezdve, beleértve Szíriát is, az egyik legfontosabb cél...

A PKK terrorszervezet az Egyesült Államok támogatásával folytatja számos észak-szíriai régió megszállását.

Szíria szénhidrogén-kincsekben gazdag ország, bár nem hasonlítható össze a régió országaival, mint például Iránnal és Irakkal. A polgárháború előtt saját termékeit exportáló önellátó szír rezsim a háború pusztító hatása, valamint a terrorszervezetek és a nem állami fegyveres szereplők országon belüli regionális dominanciája miatt szinte minden energiaforrása felett elvesztette az irányítást. Az Eufrátesz folyón termékeny mezőgazdasági területek és vízenergiát termelő gátak is terrorszervezetek kezébe kerültek.

 Szíria kőolajkészletét 2,5 milliárd hordóra becsülik. Ezzel az ország a 32. legtöbb tartalékkal rendelkező ország a világon.

 A polgárháború előtt Szíria évente átlagosan 9 milliárd köbméter földgáz előállítására volt képes.

 A damaszkuszi rezsim polgárháború előtti energiaforrásainak és termelési kapacitásának nagy része az ILIÁ terrorszervezet kezébe került a 2013-2015 közötti időszakban.

Az ILIÁ terrorszervezet 2013 közepe óta követi azt a stratégiát, hogy előrehaladjon az energiaterületeken, amikor is hatékonyan működött az országban.

Az ILIÁ elfoglalta Rakka, Homsz és Hasakah tartomány mezőit, valamint Deir ez-Zort, amely Szíria legnagyobb olaj- és földgázlelőhelyeit és mezőit tartalmazza.

 2016-ban a PKK/YPG terrorszervezet az USA támogatásával elfoglalta e területek többségét.

 A SETA által készített "Háború a természeti erőforrások ellen Szíriában" című jelentés szerint a PKK/YPG terrorszervezet által megszállt régióban található "Al-Omar régió" az ország legnagyobb olajmezője. Deir ez-Zor régió olajmezőkben is gazdag, az ország egyik gazdag és fontos természeti erőforrásokkal rendelkező régiója... A Deir ez-Zor keleti részén található olajmezők az összes olajmező több mint 30 százalékát teszik ki az ország energiaforrásainak.

Ugyanezen jelentés szerint hangsúlyozzák, hogy a PKK/YPG terrorszervezet az ország összes energiaforrásának közel háromnegyedét ellenőrzi. Becslések szerint az amerikai kormányzat támogatását élvező PKK/YPG körülbelül 1,1 milliárd dollárnyi olajbevételre tett szert ezeken a lelőhelyeken.

A PKK/YPG terrorszervezet és a rezsim közösen ellenőrzik a haszakai olajkutakot. A Rümeylan-, Süveydiye- és Karaçok-mezők mintegy 350 kisméretű kútjából naponta 30-35 ezer hordó olajat nyernek ki, ahol az olajtermelés folytatódik.

 A terrorszervezet elfoglalta Konokót, Szíria legnagyobb földgázüzemét is. Becslések szerint ebben a régióban évente körülbelül 1,4 milliárd köbméter földgázt állítanak elő.

 A PKK/YPG terrorszervezet az USA katonai támogatásával fontos gátakat is elfoglalt az országban.

 

 


Címkék: #Szíria , #Türkiye

Még több hír