Április 23, a Nemzeti Függetlenség és Gyermekek Ünnepe 104. évfordulóját ünnepeljük

1920. április 23-án megnyílt a török nép akaratát képviselő parlament, az Első Nagy Nemzetgyűlés, és a török nép kinyilvánította függetlenségét.

1188538
Április 23, a Nemzeti Függetlenség és Gyermekek Ünnepe 104. évfordulóját ünnepeljük

Április 23., a Nemzeti Függetlenség és Gyermekek Ünnepe 104. évfordulóját ünnepeljük.

1920. április 23-án megnyílt a török nép akaratát képviselő parlament, az Első Nagy Nemzetgyűlés, és a török nép kinyilvánította függetlenségét.

Atatürk 1924. április 23-án úgy döntött, hogy április 23-át ünneppé nyilvánítják. 5 évvel később Atatürk ezt a napot a gyermekeknek adományozta, és először ünnepelték a Gyermekek Ünnepeként. 1979-ben 6 ország részvételével először vált nemzetközivé az ünnep, melyen azóta átlagosan évi 40 ország gyermekeit látják vendégül. Az első és egyetlen ország Törökország, mely egy ünnepet ajándékozott gyermekeinek és az egész világgal megosztja azt.

A török nemzet szívében április 23, a Nemzeti Függetlenség és Gyermekek Ünnepe függetlenségének rendíthetetlen kifejezése, melyet minden évben az egész országban és a külföldi képviseleteken is megünnepelnek.

A nagy vezető, Atatürk szerint a gyermekek a nemzet jövőjét jelentik. Irántuk érzett bizalma és szeretete jeléül nekik adományozta Törökország nemzeti ünnepét. A Török Köztársaság és állam fenntartói és őrzői ezzel a tudattal kiemelt fontosságot tulajdonítanak április 23-nak.

 

Atatürk azt monda:

“Az egész világnak tudnia kell, hogy most már semmilyen hatalom vagy hatóság nem állhat e nemzet és állam felett. Csak egyetlen hatalom van, az pedig a nemzeti függetlenség, és egyetlen hatóság van, az pedig a nemzet szíve, lelkiismerete és létezése.”

 

1920. április 23-án a TBMM megnyitásával a nemzeti függetlenségnek megfelelő állam jött létre.

A szultanátus megszüntetésével és a Lausanne-i Egyezmény után az egyik legtöbbet vitatott kérdés az új állam jellege volt. A kormányzat elvei demokratikusak voltak, de a neve a „Török Nagy Nemzetgyűlés Kormánya” volt.

 

A Gyermekek Ünnepe neve

Annak ellenére, hogy a Gyermekek Ünnepének létrejötte is a TBMM alapításához köthető, teljesen különálló ünneppé fejlődött, és ez 1981-ig így is folytatódott. 1926. április 23-án egy újságban „Április 23. a török gyermekek napja” című cikk jelent meg, mely hangsúlyozta: helyes döntés ezt a napot a gyermekek napjává nyilvánítani, s felszólított minden keresettel rendelkező állampolgárt, hogy adakozzon a gyermekeknek.

E dátumtól fogva a három fogalom egy napon egyesült, s anélkül, hogy törvényben kellett volna rögzíteni, a gyermekek ünnepeként kezdték ünnepelni. A társadalmat erre ösztönző egyik ok az volt, hogy az árva gyermekek számára bevételt biztosítsanak. Így alakult ki a gyermekek ünnepe, s még ha nem is vált hivatalossá, a nemzeti függetlenség mellett április 23-át a gyermekek napjaként is kezdték ünnepelni.

1927-ben először kezdték Gyermekek Napjaként ünnepelni, hogy a gyerekeknek egy vidám napot biztosítsanak. 1927. április 23-án az első ünnepség a Török Köztársaság alapítója és akkori köztársasági elnöke, Atatürk védnöksége alatt zajlott, aki a rendezvények céljára egyik autóját a gyermekeknek adományozta, és utasítására a köztársasági elnöki hivatal zenekara is koncertet adott. Abban az évben Ankara egyik közösségi épületét a Gyermekek Palotájának nevezték el, és az itteni gyerekbálon İsmet (İnönü) Bey gyermekei is részt vettek.

1929-ben még tovább nőtt a gyermekek iránti érdeklődés, s ettől kezdve április 23-30-at a Gyermekek Heteként ünnepelték. Később a 70-es években a Gyermekek Napja országos méretűvé nőtt, s 1975-ben a TRT is bekapcsolódott az ünneplésbe, s egy héten át gyerekműsorokat sugárzott. 1978-ban a parlament elnökségének engedélyével gyerekek is bekapcsolódtak a parlamenti ünnepségekbe. 1979-ben ez a rendelkezés rendszeressé vált az ankarai általános iskolákból érkező gyermekek számára. 1980-ban az összes tartományból érkező gyerekek részvételével megalakult a „Gyermekparlament”. 1979-et az UNESCO a Gyermekek Évévé nyilvánította, a TRT a világ minden gyermekét átfogó projektet készített, mely 1979-től a TRT Április 23. Nemzetközi Gyermekünnep néven ment át a gyakorlatba.

Az ünnep 1981-ben nyerte el végleges formáját. Az addig hivatalos névvel nem rendelkező ünnepnek az „Április 23, a Nemzeti Függetlenség és Gyermekek Ünnepe” nevet adták.

A köztársaság kikiáltása a török szabadságharc katonai és politikai győzelmeinek eredménye.



Még több hír