Türkiye Helyi Védettségű Márkái 17/ A hakkari szőnyeg

A hakkari szőnyeg bejegyzés dátuma:  2023.05.16.

2129246
Türkiye Helyi Védettségű Márkái 17/ A hakkari szőnyeg

Hakkari Türkiye, Irán és Irak közös határpontjánál áll, magas hegyeiről és nagy legelőiről ismert. A helyi lakosság, amely az elmúlt évszázadoktól napjainkig állattenyésztésből és mezőgazdaságból élt a térségben, különösen szövött termékekről jó hírnevet szerzett magának.

A Hakkari szőnyeg a Hakkari Kereskedelmi és Iparkamara kérelmére 2023-ban bekerült Türkiye földrajzi árujelzős termékei közé. A hakkari szőnyegeken a függőleges, a vízszintes és a centrális kompozíciók dominálnak, amelyek a város különböző kerületeiben eltérőek. Díszítésében különböző virágok, különösen rózsák, madarak, pillangók és különböző állatformák jelennek meg.

A hakkari szőnyegeket általában szőnyegként és futószőnyegként használják, fal- és ágytakarót, ló- és tevenyergetőt is készítenek belőlük. A hakkari szőnyegek szövéséhez, amelyek a motívumok harmóniája és szimmetriája miatt kiemelkedő kézügyességet igényelnek, általában juhfélékből nyert gyapjúfonalat használnak, amelyet növényi eredetű festékkel színesítenek.

A szőnyegeket általában nők fából készült szövőszékeken, kézzel készítik 3-5 négyzetméteres méretben. 15 típusú Hakkari szőnyeg van, figyelemre méltó nevekkel, mint például életunt, negyven rózsa, harmonikus kupola, és azokat színeik, motívumaik és mintáik különböztetnek meg egymástól.



Még több hír