154 de milioane de vieți salvate în ultimii 50 de ani datorită vaccinării

Numărul estimat al vieților salvate în ultimii 50 de ani datorită eforturilor de vaccinare la nivel mondial este 154 de milioane.

2131841
154 de milioane de vieți salvate în ultimii 50 de ani datorită vaccinării

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat în cadrul conferinței de presă săptămânale că variola a fost eliminată datorită vaccinurilor, iar multe boli precum rujeola și pneumonia, altădată temute, pot fi acum prevenite cu ușurință.

Ghebreyesus a declarat că 84% dintre copiii din întreaga lume au primit trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, reamintind că în 1974, când OMS a lansat Programul extins de imunizare (PEI), mai puțin de 5% dintre copiii din întreaga lume erau vaccinați.

Directorul general Ghebreyesus a afirmat că PEI sprijină țările să stabilească programe standardizate de vaccinare împotriva variolei și a altor boli, spunând că "se estimează că PEI a salvat până în prezent cel puțin 154 de milioane de vieți, începând din 1974. Acest lucru înseamnă că 8 mii de vieți pe zi și 6 vieți pe oră au fost salvate prin vaccinare în ultimii 50 de ani".

Ghebreyesus a explicat că, datorită vaccinării, probabilitatea ca un copil născut astăzi să împlinească vârsta de 5 ani a crescut cu 40% față de un copil născut în urmă cu 50 de ani.

Totodată, oficialul a făcut apel la liderii mondiali să sprijine și să finanțeze programele de imunizare, care oferă vaccinuri și produse pentru salvarea vieților.



Ştiri din aceeaşi categorie